Sekadar Renungan

Adalah seorang hamba Allah ni, suatu hari dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yang nyaman tu, tetiba dia terdengar satu bunyi .. " aauuummmmm!!!" Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja.

Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu pun kejar hamba Allah ni dari belakang. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar dengan lajunya. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.

Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.

Di mulut perigi, harimau yang lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir macam mana nak selamat dirinya, tetiba dia terdengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yang sedang kelaparan. "Apalah nasibku. Dah jatuh ditimpa tangga".Lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yangg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas, tikus tu gigit tali tu pulak. "Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh... cam ner ni" fikir hamba Allah ni. Lepas tu, keluar lagi seekor tikus yang berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi sam bil mendecit"Cit!cit!ciit!. Sampai saja kat atas tu, tikus hitam ni pun mula mengigit juga tali tu. "Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya", hamba Allah ini mengeluh sendirian.

Dia berfikir lagi. Kalau naik kat atas, nanti kena makan dek harimau. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah, kena baham dek buaya. Macam mana nih... Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu... Bunyi lebah bawa madu.

Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yang sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata.

Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa kemanisannya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah tu terlupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yang menantinya di bawah.

Kalau semua nak tahu ...si Hamba Allah itu adalah ibarat kita semua (manusia). Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, jadi beringat-ingatlah. 2 ekor buaya itu adalah malaikat Mungkar Dan Nakir yang menanti kita di alam kubur nanti.

Tali yang tempat hamba Allah itu bergayut tadi adalah jangka hayat kita. Kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita. Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.

Madu... madu yang jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah juga apabila mendapat nikmat dunia, kebanyakan kita terus terlupa pada Allah S.W.T. Cuma waktu susah (waktu Allah beri ujian-Nya) baru la nak ingat kat Allah S.W.T. Astaghfirullah...

Tips 1 minit untuk mengingati Allah

Langkah 1:
Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih akan:
  • SUBHANA'LLAH
  • ALHAMDULI'LLAH
  • LA I LAHA ILLA'LLAH
  • ALLAHU AKBAR
  • ASTAGHFIRU'LLAH
  • LA ILAH ILLA'LLAH, MUHAMMADUN RASULU'LLAH
  • ALLAHUMMA SALLY WA SALLEM WABAREK ALA SAYYEDINA MUHAMMAD *WA AALIHE WA SAHBIH AJMA'EEN
Langkah 2:
Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataan demi perkataan

Langkah 3:
Saling berpesan - pesan sesama kita (Anda boleh copy mesej ni dah kirimkan kepada sesiapa yang anda sayangi / emelkan kepada 7 orang rakan anda).

Keputusan 1:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingati, berdoa dan bermunajat kepada ALLAH Yang Maha Esa.

Keputusan 2:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk mengingati, berdoa kepada Nabi Muhammad Alaihisallam.

Keputusan 3:
Dalam masa satu jam sekurang-kurangnya 7 orang telah mendoakan kesejahteraan untuk kamu dan diAMIN oleh para Malaikat INSYA'A'LLAH... Oleh itu... duduklah sambil merenungi betapa kekuasaan Allah S.W.T dalam kehidupan kita seharian kerana melakukan segala yang di redhai-Nya. Bersamalah kita berdoa agar sentiasa di nikmat kesejahteraan dan kelapangan akal dan fikiran dalam kita menjalani kehidupan seharian dalam apa jua yang kita.

Sumber : Dari Sahabat saya, Zahidi Lamsah.

0 Comments:

Post a CommentCatatan Terbaru Catatan Lama Laman utama

Hubungi saya :

Badruzamani Azmi
Manager
Valina Rabbitary Agro Farm
Bilik 132
Anjung Rahmat Inn
Batu 6, Jalan Gombak, Kuala Lumpur, 53100
Malaysia
Mobile: 0134177752
badruzamani_azmi@yahoo.com
nak KAYA kena ada DUIT
Visit MyBlogLog and get a signature like this!