Saat Sesuai Untuk Beli Saham

PENASIHAT ekonomi di sebuah syarikat pengurusan aset antarabangsa berkata, sekarang masa sesuai untuk mengumpul saham tempatan yang berharga menarik kerana ia menawarkan nilai, terutama bagi tempoh jangka panjang.

Michael Preiss, penasihat ekonomi kepada African Asset Management Ltd, berkata meskipun aspek kelemahan krisis pasaran subprima Amerika Syarikat (AS) adalah kesan negatifnya ke atas pasaran serantau seperti Malaysia, kelebihannya adalah masa terbabit sesuai untuk aktiviti belian saham murah terpilih.

"Walaupun beberapa perkembangan politik dijangka mempengaruhi tinjauan bagi bursa tempatan, prestasi Bursa Malaysia kebanyakannya didorong faktor luar berbanding faktor dalaman," katanya selepas satu seminar mengenai krisis subprima di Kuala Lumpur.

Preiss berkata, modal asing meninggalkan kebanyakan pasaran baru muncul berikutan kesan negatif daripada krisis kredit subprima serta kebimbangan peningkatan inflasi. � Bernama

Seperti kebanyakan negara lain, katanya, sektor perbankan dijangka paling teruk terjejas akibat daripada krisis subprima dan peningkatan inflasi.

Sebaliknya, beliau berkata, sektor telekomunikasi dan berasaskan sumber seperti saham perladangan terutama yang menghasilkan minyak sawit mentah akan mendapat faedah.

"Pelabur sepatutnya menumpukan saham yang mempunyai pulangan dividen tinggi seperti saham telekomunikasi yang pendapatannya lebih ketara," katanya.

Preiss juga meredakan kebimbangan bahawa kemelesetan yang teruk akan menjejaskan ekonomi serantau.

"Negara lain di dunia tidak akan mengalami kemelesetan sepenuhnya seperti AS," katanya sambil menambah `tahap keselesaan pelabur semakin meningkat.'

Beliau berkata, mereka tidak lagi bimbang dengan kemelesetan teruk, ia lebih kepada kebimbangan inflasi kerana inflasi global yang berpunca daripada harga minyak mentah melambung tinggi kini adalah isu sebenar dalam pasaran.

"Negara yang banyak berdagang dengan AS akan lebih terjejas," katanya. � Bernama

0 Comments:

Post a CommentCatatan Terbaru Catatan Lama Laman utama

Hubungi saya :

Badruzamani Azmi
Manager
Valina Rabbitary Agro Farm
Bilik 132
Anjung Rahmat Inn
Batu 6, Jalan Gombak, Kuala Lumpur, 53100
Malaysia
Mobile: 0134177752
badruzamani_azmi@yahoo.com
nak KAYA kena ada DUIT
Visit MyBlogLog and get a signature like this!